Vijftig jaar diamanthandel op Luchthaven Schiphol

Gassan Diamonds viert 14 september feest samen met de passagiers

Amsterdam, 12 september 2017 – Sinds de start in 1967 heeft Gassan Schiphol zich ontwikkeld tot één van de grootste ‘luchthavendiamantairs’ ter wereld. De groei van de diamanthandel hield gelijke tred met de groei van het vliegverkeer, de toename van het aantal passagiers en de welvaart. Gassan Schiphol viert 14 september 2017 haar vijftigjarig bestaan.
 
Begon Gassan in 1967 met één vestiging met vijf medewerkers, vijftig jaar later heeft de diamantair op onze nationale luchthaven in totaal zeventien vestigingen met ruim tweehonderd werknemers. Het aantal passerende passagiers steeg in dezelfde periode van bijna 3,3 miljoen naar 63,3 miljoen nu.
 
Top tien
China en het Verenigd Koninkrijk zijn de absolute koplopers als het gaat om de aanschaf van luxe horloges, diamanten en sieraden. Deze nationaliteiten nemen een groot aandeel van de omzet van Gassan Schiphol voor hun rekening. In 2017 is hier door Brexit een verschuiving zichtbaar: Verenigd Koninkrijk is uit de top drie verdwenen en de Verenigde Staten nemen deze plaats in. China staat sinds 2011 op één: Chinezen spenderen gemiddeld acht keer méér dan een gemiddelde luchtreiziger.
 
Hoe rijker Noorwegen werd door de olie, hoe sterker en stabieler reizigers uit het land vertegenwoordigd werden in de top tien. Het inwoneraantal van Noorwegen is zeer gering, maar toch bezetten de Noren jarenlang een vaste plek in de top tien van Gassan Schiphol. India en Brazilië zijn in opkomst, maar spenderen nog lang niet genoeg om een plek in de top 10 te rechtvaardigen.
 
Diamanten aangeschaft op het vliegveld blijken een uithangbord van de volksaard. Amerikanen: hoe groter, hoe beter. Russen: showstukken, die mooi moeten glimmen. Japanners: hoe hoger de kwaliteit, hoe beter. Chinezen: gaan voornamelijk voor ‘heritage’ en gerenommeerde kwaliteit. De beroemde Zwitserse horlogemerken als Rolex, Omega, Longines en Tissot zijn zeer geliefd bij deze nationaliteit, evenals een topmerk als Cartier. Op diamantgebied kiest de Chinees vaak voor de unieke Gassan 121, een diamant met 121 facetten. Nederlanders zijn bescheiden, gaan meestal voor fijne, witte diamanten met een hoge, bijna perfecte zuiverheid . Engelsen hebben een duidelijke voorkeur voor de meer sportieve kwaliteitsmerken zoals Breitling en Tag Heuer, maar ook Rolex en Omega staan hoog op hun wensenlijstje. Qua diamant kiezen zij veelal voor de gulden middenweg in prijs/kwaliteit verhouding.
 
Businesspartners voor solide groei
“We zijn sinds 1967 een vaste waarde binnen het Amsterdam Airport Shopping Centre en één van de oudste businesspartners van de Luchthaven Schiphol”, aldus Benno Leeser, directeur van Gassan Diamonds. “Ook in de toekomst blijven wij ons samen met de luchthaven inzetten voor verdere groei, innovatie en succes. Onze gezamenlijke ambitie is om van Schiphol de meest gastvrije luchthaven van Europa te maken.”
 
Luchthaven Schiphol deelt in de feestvreugde want de sterke groei van Gassan Schiphol had niet kunnen plaatsvinden zonder een optimale samenwerking. Bijzonder is dat Gassan Schiphol in vijftig jaar geen concurrentie heeft gekregen op de luchthaven. “Gassan is niet weg te denken uit het aanbod in het See Buy Fly shopping centre. In de vijftig jaar waarin Gassan met Schiphol is meegegroeid hebben ontelbare passagiers kunnen genieten van de uitstekende service en het bijzondere assortiment. Gassan is een prachtig Nederlands familiebedrijf met internationale allure, dat zich blijft ontwikkelen. Net als Schiphol”, aldus Tanja Dik, directeur Consumer Products & Services van Amsterdam Airport Schiphol.
 
1967: start met losse diamanten
Gassan begon in 1967 op Schiphol enkel met de verkoop van losse, ongezette diamanten. Later nam het bedrijf een goudsmid in dienst en werden er ook ter plekke op de luchthaven juwelen gemaakt. In 1989 waren er drie diamantbalies en drie juwelierswinkels na de overname van de toenmalige juwelier op Schiphol door Gassan. Werknemers renden regelmatig heen en weer tussen de vestigingen omdat de goudsmid maar op één locatie zat. Als een passagier weinig tijd had werd het sieraad tot in het vliegtuig gebracht.
 
Anno 2017 verkoopt Gassan niet alleen maar diamanten, maar ook sieraden en horloges van meer dan honderd verschillende merken. Het merendeel van de klanten schaft op Schiphol een nieuw horloge aan, twintig procent kiest voor een diamant of sieraad.
 
Crisissen ook een factor
Naast economische ontwikkelingen hebben crisissen als SARS, de terreuraanslagen van 9/11 en de economische malaise in 2007 (en de jaren daarna) een negatieve invloed op de omzet gehad. “Van 1999 tot en met 2010 hebben we continu het hoofd moeten bieden aan diverse crisissen”, aldus directeur Benno Leeser. “In zo’n periode is de loyaliteit van werknemers erg belangrijk. Het is geweldig om te zien hoe we ons als familiebedrijf met de steun van het personeel telkens door die perioden heen hebben geslagen. De werknemers voelen ook als familie. Door positief te blijven, de inzet van iedereen en de rust te behouden zijn we de crisissen –uiteindelijk- goed doorgekomen.”
 
Opmerkelijk is dat in tijden van crisis de winkels met diamanten een stuk beter lopen dan de horloges en sieraden. Onlangs kreeg Gassan nog een klant uit het Verenigd Koninkrijk die geen vertrouwen meer had in de banken en daarom zijn erfgenamen alvast een deel van de erfenis in de vorm van een diamant wilde geven.
 
Snoepwinkels en boutiques
De zeventiende vestiging van Gassan op Schiphol is onlangs geopend. In de toekomst wil het bedrijf meer onderscheid maken tussen het lagere en het hogere segment. ‘Snoepwinkels’ met artikelen tot vijfhonderd euro en luxe boutiques met producten vanaf vijfhonderd euro. “We hebben iets voor elk budget”, aldus Leeser. “We expanderen waar mogelijk, maar we zijn uiteraard gebonden aan het aantal vierkante meters van Schiphol. De luchthaven kan niet zomaar uitbreiden.”
 
Passagiers delen in de feestvreugde
Speciaal ter ere van het vijftigjarig bestaan komt Gassan Schiphol met bijzondere jubileumaanbiedingen. Als klap op de vuurpijl maken alle klanten op Schiphol op de dag van de verjaardag, op 14 september, bij een aankoop kans op het winnen van een diamant ter waarde van 300 euro.
 
Over Gassan Diamonds
Het familiebedrijf Gassan Diamonds is in oktober 1945 opgericht door de Nederlandse diamanthandelaar Samuel Gassan, de opa van Benno Leeser. De eerste vestiging op Schiphol opende in 1967. Momenteel heeft Gassan zeventien winkels op Schiphol, waaronder Gassan Diamonds, Gassan Watches & Jewelry, Swatch stores en boutiques met Rolex, Omega Bvlgari, Montblanc en Espace Cartier. Begin 2013 werd het bedrijf de eerste winnaar van de ‘Familiebedrijven Award’, onder meer vanwege hun reactie op de recessie in 2009. De juwelier en de groot- en detailhandel in diamanten behield de rust en zag in 2011 en 2012 de omzet nieuwe records bereiken. Het jaar erop werd in de diamantslijperij een record aantal bezoekers ontvangen, meer dan vierhonderdduizend, waaronder circa dertig procent uit Azië.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Koolhoven & Partners: 085-4017175 of gassan@koolhovenenpartners.nl.